Een goede ventilatie in huis is onontbeerlijk om vochtproblemen te vermijden. Door op regelmatige basis je huis te ventileren, kan vochtige lucht zich niet vastzetten op de muren, en vermijd je condensvorming.
Wie van plan is om z’n woning van woningventilatie te voorzien, die heeft de keuze uit 4 soorten ventilatiesystemen. In dit artikel gaan we dieper in op ventilatiesysteem A. Dit is het ventilatiesysteem waarbij zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer op een natuurlijke wijze gebeurt.
Hoe werkt ventilatiesysteem A precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit ventilatiesysteem? En voor wie kan het interessant zijn?
Bij ventilatiesysteem A gebeurt zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer op natuurlijke wijze. Om goed te kunnen werken, moeten er zowel op vlak van luchttoevoer als op vlak van luchtafvoer voldoende mogelijkheden zijn.
Bij ventilatiesysteem A gebeurt de luchttoevoer dus op natuurlijke wijze, via openingen en kieren in deuren, ramen en muren. De lucht komt van buitenaf de woning binnen via deze openingen en kieren, en ververst op deze manier de binnenlucht.
Bij oudere woningen kunnen deze kieren al aanwezig zijn, aangezien ze niet zo luchtdicht werden gebouwd. Plaats je echter nieuwe ramen, waardoor je woning wel luchtdicht wordt, dan kan je ervoor kiezen om deze ramen van luchtroosters te voorzien. Luchtroosters kunnen uiteraard ook op andere plaatsen gemonteerd worden.
Ook de luchtafvoer gebeurt bij dit systeem op een natuurlijk manier. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd via luchtroosters en afvoerbuizen. Vaak zijn de luchtroosters manueel regelbaar, waardoor je zelf kan kiezen wanneer lucht wordt afgevoerd.
Het is belangrijk dat de plaatsen waar je de luchtroosters installeert strategisch gekozen worden. Zo plaats je luchtroosters best op de meeste vochtige plaatsen in je woning, bijvoorbeeld de keuken en de badkamer.
Net zoals de andere ventilatiesystemen heeft ook ventilatiesysteem A z’n voordelen en nadelen. Laten we deze voordelen en nadelen eens netjes oplijsten.
+ Ventilatiesysteem A is veruit de goedkoopste manier om je woning te ventileren. Je moet alleen enkele luchtroosters installeren op enkele strategische plekken in je woning. De wind doet de rest van het werk.
+ Bij ventilatiesysteem A gebeurt alles op een natuurlijke manier. Er komt helemaal niets mechanisch bij te pas. Dit betekent ook dat je helemaal geen elektriciteit verbruikt, zoals dat bij andere ventilatiesystemen wel het geval is.
+ Ventilatiesysteem A heeft ook weinig tot geen onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is af en toe eens de luchtroosters afstoffen.
+ Luchtroosters kunnen vandaag de dag netjes ingebouwd worden in je muren, ramen of plafond. Er zijn zelfs heuse design luchtroosters op de markt. Bovendien hebben moderne luchtroosters ook goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen.
Het grootste nadeel van ventilatiesysteem A is uiteraard dat je de luchttoevoer en de luchtafvoer niet kan regelen. Alles gebeurt op basis van de wind en de luchtdruk. Als er teveel wind is, dan kan dit al snel leiden tot tocht en warmteverlies. Dit lijdt dat weer tot een stijging van je energiefactuur.
Op dagen dat er geen wind is, wordt er ook geen verse lucht aangebracht. Het kan dus zijn dat er sommige dagen na elkaar geen verse lucht wordt aangebracht.
Ventilatiesysteem A is niet voor elk gebouw even geschikt. Bij gebouwen die te lijden hebben onder veel geluidsoverlast, kan ventilatiesysteem A al snel als storend ervaren worden. Ook gebouwen met veel vervuilde lucht kiezen best voor een ventilatiesysteem met mechanische toevoer en afvoer van lucht.
Ventilatiesysteem A is dus niet voor elke woning even interessant. In welke situaties kan het bijvoorbeeld wel interessant zijn?
Dit type ventilatiesysteem wordt bijvoorbeeld regelmatig toegepast in bestaande woningen waar geen plannen voor een grondige renovatie zijn. Er wordt dan vaak gekozen voor ventilatiesysteem A omdat dan met een beperkt budget toch voor de nodige luchcirculatie gezorgd kan worden.
Andere ventilatiesystemen zijn al snel iets duurder, niet enkel qua montagekosten, maar ook qua verbruik. Ventilatiesysteem A maakt daar het verschil, aangezien de montage de goedkoopste is, en er geen verbruikskosten voor elektriciteit zijn.
In dit artikel werd al enkele keren aangehaald dat dit type ventilatiesysteem de goedkoopste is qua montage en qua verbruik.
De luchtroosters zelf zijn al te verkrijgen vanaf enkele tientallen euro’s. Uiteraard heb je hier ook iets duurdere modellen, die qua design een iets mooiere uitstraling hebben.
Ook qua onderhoud en verbruik is ventilatiesysteem A een heel voordelig ventilatiesysteem. Je hebt immers geen elektriciteitsverbruik, en bovendien heb je een minimum aan onderhoud.
Hoewel ventilatiesysteem A een vrij eenvoudig ventilatiesysteem is, doe je er toch goed aan om de raad te vragen van een specialist. De luchtroosters moeten immers op de juiste plaats gemonteerd worden.
Wil je graag prijzen op maat ontvangen? Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met verschillende specialisten in je regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je kan vergelijken.
Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder aankoopverplichting!