Indien je van plan bent om een ventilatiesysteem in je woning te plaatsen, dan heb je grofweg de keuze uit 4 verschillende types. Hiervan is ventilatiesysteem van het type D ongetwijfeld het meest interessante, omdat het de meeste voordelen biedt en het gewoon het beste werkt.
Hoe werkt ventilatiesysteem D, en wat zijn dan alle voordelen die eraan verbonden zijn? In dit artikel gaan we dieper in op ventilatiesystemen van het type D.
Ventilatiesysteem D wordt ook wel eens balansventilatie genoemd. Het onderscheidt zich van andere types ventilatiesystemen door het feit dat zowel de toevoer als de afvoer van lucht op een mechanische manier gebeurt. Het gebruikt hiervoor een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren.
Ventilatoren die buitenlucht aanzuigen en binnenshuis afgeven, plaats je best in ruimtes waar je veel verse lucht nodig hebt. Denk maar aan de woonkamer of de slaapkamer. De ventilatoren die vervuilde binnenlucht aanzuigen en naar buiten afvoeren, plaats je dan weer best in kamers waar doorgaans veel vochtige lucht aanwezig is. Denk hierbij aan de badkamer of de keuken.
Meer geavanceerde ventilatiesystemen zijn voorzien van sensoren, die zelf kunnen meten wanneer er in bepaalde ruimtes verse lucht moet worden toegevoerd, of wanneer vochtige lucht moet worden afgevoerd. Zowel toevoer als afvoer kunnen dan ook perfect op elkaar worden afgestemd, waardoor de luchtdruk in huis steeds in balans is. Vandaar ook de naam balansventilatie.
Kies je voor een ventilatiesysteem van het type D, dan heb je ook de mogelijkheid om aan warmterecuperatie te doen. In dat geval zal het ventilatiesysteem de warmte van de afgevoerde buitenlucht recupereren, en deze warmte gebruiken om de toegevoerde buitenlucht op te warmen. Hierdoor wordt toegevoerde buitenlucht steeds op kamertemperatuur de woning ingeblazen. Dit betekent dat je bespaart op stookkosten, omdat de buitenlucht de binnentemperatuur niet naar beneden haalt. Dit is wel eens een nadeel bij andere soorten ventilatiesystemen, waarbij de toevoer van lucht op natuurlijke wijze gebeurt.
Ventilatiesystemen van het type D kennen dus heel wat voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Hier overlopen we alle voordelen en nadelen van ventilatiesysteem D.
+ Bij een ventilatiesysteem van het type D zal je over het algemeen betere kwaliteit van lucht kunnen toevoeren. De ventilatoren die de buitenlucht aanzuigen, zijn in staat om de toegevoerde lucht te conditioneren. Dit betekent dat er een filter in de ventilator verwerkt zit, die fijn stof en andere verontreinigde deeltjes uit de lucht filteren. Hierdoor is de toegevoerde lucht steeds van goede kwaliteit, en behoud je ten allen tijde een gezond binnenklimaat.
+ Conditioneren betekent ook dat je lucht kan toevoeren op de juiste temperatuur en met de ideale vochtigheidsgraad. Met het systeem van warmterecuperatie kan je de buitenlucht in de winter opwarmen, zodat deze de binnentemperatuur niet doet zakken. Geavanceerde ventilatiesystemen kunnen bovendien ook lucht toevoeren op de gewenste vochtigheidsgraad. Indien de lucht te vochtig is, dan wordt droge lucht toegevoerd. Maar als de binnenlucht in de winter te droog is, dan kan vochtige lucht worden toegevoerd.
+ Ventilatoren die lucht aanzuigen en afzuigen zijn doorgaans netjes weggestopt achter muren en in plafonds. Ook in vloeren kunnen ze worden weggestopt, afhankelijk van waar de ventilatiekanalen lopen. Dit heeft niet enkel esthetische voordelen, maar het zorgt er ook voor dat er geen rechtstreeks contact is met de buitenlucht. Hierdoor kan er geen tocht naar binnen waaien, wat je bijvoorbeeld wel hebt met ventilatiesystemen op basis van een natuurlijke werking.
+ Ventilatiesystemen van het type D zijn in staat om volledig autonoom te werken. Ze werken op basis van sensoren, die zelf kunnen inschatten wanneer het tijd is om lucht aan te voeren of af te voeren. Ook meten deze sensoren zaken zoals binnentemperatuur en luchtvochtigheid. Ventilatiesystemen D kunnen dus volledig autonoom het ideale binnenklimaat behouden, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken om ventilatieroosters open te zetten.
+ Door het systeem van warmterecuperatie kan je de ideale binnentemperatuur behouden. Hierdoor vermijd je extra stookkosten, en bespaar je dus op je energiefactuur.
Ventilatiesysteem D is het meest geavanceerde type ventilatiesysteem, en is daarom ook het duurste type. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van dit type ventilatiesysteem.
Ventilatiesystemen van het type D bestaan uit een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren die verspreid zijn over heel je woning. Daarom is dit type ventilatiesysteem niet altijd haalbaar in bestaande woning, zonder daarbij grote renovatiewerken uit te voeren. In nieuwbouwwoningen is het uiteraard wel perfect mogelijk, maar moet vooraf goed worden ingepland waar elk element geplaatst moet worden. Ook moet dan meteen worden nagedacht over de efficiëntie van het systeem. Zo is een kanalennetwerk met zo weinig mogelijk bochten wenselijk. Raadpleeg dus vooraf zeker een ventilatiespecialist voor het aanmaken van een legplan.
Ventilatiesysteem D zal enkel efficiënt kunnen werken in woningen die goed en luchtdicht geïsoleerd zijn. Vooraleer je dit type ventilatiesysteem implementeert, is het dus noodzakelijk om eerst de woning goed te isoleren.
Dit type ventilatiesysteem vereist wel wat onderhoud. Zo moeten de filters elk half jaar gereinigd worden, en na een jaar moeten ze dan vervangen worden. Ook de ventilatiekanalen moeten best om de 3 à 5 jaar gereinigd worden. Maar dit neemt al bij al niet zoveel tijd in beslag.
Ventilatiesysteem D heeft dus best wel wat onderhoud nodig om efficiënt te kunnen blijven werken. Ten eerste moet je de nodige aandacht besteden aan de filters. Deze moeten zeker om het half jaar eens gereinigd worden. Indien ze niet meer voldoen aan de juiste kwaliteitseisen, moeten ze vervangen worden. Dit is nodig om de kwaliteit van de toegevoerde lucht hoog te houden. De onderhoudsspecialist kan je vertellen wanneer het nodig is om de filters te reinigen. In ieder geval zal de frequentie waarmee de filters vervangen moeten worden afhangen van de grootte van de ruimte en het soort systeem dat je gekozen hebt.
Naast de filters moet je ook de nodige aandacht besteden aan de ventilatiekanalen. Hou deze in goede staat door ze regelmatig te reinigen. Dit kan je doen om de 3 à 5 jaar.
De prijs van een ventilatiesysteem D hangt af van verschillende factoren. Zo zal de grootte van de woning en dus de te ventileren ruimte een grote rol spelen. Andere factoren die de prijs zullen bepalen zijn het gewenste debiet, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en het merk dat je kiest.
Grofweg zal de prijs van een ventilatiesysteem D schommelen tussen de 3.000 en de 6.000 euro, exclusief plaatsing.
Grofweg zal de prijs van een ventilatiesysteem D schommelen tussen de 3.000 en de 6.000 euro, exclusief plaatsing. Reken je de plaatsing erbij, dan zal de prijs oplopen naar 5.000 à 8.000 euro. De duurste systemen zullen voorzien zijn voor bijkomende opties, zoals warmterecuperatie.
Nog een handig weetje in verband met de plaatsing van een ventilatiesysteem: indien je een ventilatiesysteem laat plaatsen door een erkend aannemer in een privé woning van meer dan 10 jaar oud, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6%. Installeer je je ventilatiesysteem zelf, dan betaal je 21% BTW.
Benieuwd naar de prijs voor de plaatsing van een ventilatiesysteem bij jou thuis? Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs van ventilatiesystemen actief in jouw regio. Elk van deze installateurs bezorgt je een gratis offerte op maat. Vergelijk deze offertes aandachtig, want je bespaart tot wel 35% op de prijs.
Alle offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting.